Gregers Friisberg

Kommende supermagt? Er selv Bihar ved at blive trukket op?

Posted in Indien by Gregers Friisberg on 11/04/2010

Ja, ifølge New York Times har den ellers så bundløst fattige delstat Bihar haft en accelererende økonomisk vækst de senere år. Helt op til 11 pct. Ifølge avisen er hovedårsagen god governance. Bihars delstatsregering har gjort en masse for vedligeholdelse og udbygning af infrastruktur, og m.h.t. skolegang har man sat ind over for de tidligere så store problemer omkring non-attendance fra både elevers og læreres side.

Bihar og den store nabostat Uttar Pradesh, der hver for sig er større end langt de fleste andre lande i Verden, har ellers været notoriske problemområder – og er det vel stadig? Der er stadig store desperat fattige områder.

New York Times er ikke opmærksom på, at den økonomiske vækst i et land som Indien foregår på en måde, der fører en lang række af socioøkonomiske problemer med sig. Væksten er meget ulige fordelt, både geografisk og socialt. Kastesystemet holder masser af mennesker fastholdt i en uholdbar social situation, som det er vanskeligt at komme ud af. Når denne situation kombineres med  økonomisk fremgang for nogle grupper, kan det føre til en revolution of rising expectations, der kan true den sociale sammenhængskraft i landet.

Den kendte indiske forfatter Arundhati Roy beskæftiger sig med dette i en længere beretning om et besøg, hun har aflagt hos den maoistiske bevægelse i det centrale Indien. Beretningen gør alle forudsigelser om denne bevægelses undergang til skamme. Den næres bl.a. af, at stammefolkene i det centrale Indien har været sat grundigt uden for den økonomiske udvikling i landet.  

Naxalitterne (maoisterne) har selv været interesseret i hendes besøg. De er blevet klare over, at den væbnede kamp er blevet udsigtsløst, og vejen frem vil være at gøre Verden opmærksom på stammefolkenes og andre udsatte etniske og sociale gruppers problemer. Man er oppe imod den indiske centralmagts stadig mere effektive undertrykkelse af sådanne gruppers modstand. De ses som en trussel imod den nye stats forsøg på opbygning af en unitær national identitet og vil ikke sky ret mange midler for at afværge det.
    Det bliver til en udsigtsløs kamp. Derfor må der sadles om. Og invitationen til Roy om et besøg er givetvist et af midlerne til at gøre Verden opmærksom på problemerne. Samtidig vil den internationale opinions fokusering på problemerne i Indien kunne påvirke den indiske stats måde at håndtere det på. Indien er stadig et land, det kan være ret vanskeligt at trænge til bunds i. Der er langt fra de glitrende IT-campuser i Bangalore og Bombay og til fattige landsbyer og bjergområder, hvor oksekærren stadig bruges som transportmiddel.

Advertisements

Comments Off on Kommende supermagt? Er selv Bihar ved at blive trukket op?

%d bloggers like this: