Gregers Friisberg

Renminbi og dollar

Posted in Global økonomi, Kina, Uncategorized, USA by Gregers Friisberg on 08/11/2010

Kilde: The Economist

The Economist offentliggør i sit seneste nr (4.11.10) nogle interessante beregninger, der sætter yuan-dollar forholdet i et interessant perspektiv. Bladet mener, at det, man kan kalde den reale valutakurs, er revalueret langt mere end den nominelle, der viser selve vekselforholdet mellem valutaerne.

Den reale valutakurs er egentlig en opgørelse af de relative prisniveauer landene imellem. Omkostningerne i den kinesiske eksportindustri er vokset kraftigt de seneste år som følge af stigende lønninger i de kystregioner, hvor det meste af denne industri ligger. Samtidig er produktiviteten også steget, men ikke nok til at modvirke lønstigningerne. Alt i alt skulle de øge den amerikanske konkurrenceevne og svække den kinesiske.

Når man ser på handelstallene, er disse dog ikke påvirket særlig meget af denne udvikling. Der er stadig et stort – og måske ligefrem voksende – kinesisk overskud i samhandelen. Det viser en kinesisk evne til konkurrenceevne på tværs af de rene priser. Det vil sige, at kinesiske produkter og serviceydelser er begyndt at bevæge sig upmarket, hvad der gør det muligt at tage højere priser.

Advertisements

Comments Off on Renminbi og dollar

%d bloggers like this: