Gregers Friisberg

Kur imod arbejdsløshed?

Posted in Arbejdsmarked by Gregers Friisberg on 20/09/2011

Det er imponerende. Danske økonomer har fundet en kur imod arbejdsløshed. Man skal blot indskrænke arbejdsløshedsperioden. Så vil de arbejdsløse af sig selv sørge for at komme i job i rimelig tid, inden de falder for tidsgrænsen for understøttelse.  Det tyder de danske erfaringer  på.
     I USA har man ikke lignende erfaringer. Tidligere har Obamaadministrationen fået gennemført en forlængelse af føderal arbejdsløshedsunderstøttelse i forhold til de  ordninger der er i enkeltstaterne  (26 uger). Den amerikanske forlængelse kom imidlertid under pres, da Kongressen fornylig vedtog foranstaltninger imod det amerikanske budgetunderskud. Og flere stater har skåret ned på arbejdsløshedsunderstøttelsen. Det ser dog ikke ud til at have påvirket den amerikanske arbejdsløshed nedad.

Hvis man i al soberhed skal se på denne problematik, må man nok konstatere, at det er mere overordnede makroøkonomiske variable (den samlede effektive efterspørgsel), der bestemmer økonomiens aktivitetsniveau og dermed også de overordnede arbejdsløshedstal. Men derfor kan der måske godt hentes lidt ind på nogle marginaler igennem en stramning af regler og tidsgrænser for ydelser. Men det er nok ret små marginaler. Det tyder de amerikanske erfaringer på.

 

Advertisements

Comments Off on Kur imod arbejdsløshed?

%d bloggers like this: