Gregers Friisberg

Hvorfor lyttede ingen til advarslerne om krisen?

Posted in Finanskrise by Gregers Friisberg on 12/11/2011

Det er altid let at være bagklog. Men man må alligevel undre sig over, at der ikke er flere, der lyttede til advarslerne om krisen, der var på vej. For der var faktisk nogle, der forudså dens komme. Det britiske økonomiske ugeblad The Economist forudså således krisens komme, jvf ikke alene forsiden nederst i dette blogindlæg om husprismurstenen, der styrter ned fra himlen, men også lederen i samme nr, hvor man skriver:

We have been warning for some time that the price of housing was rising at an alarming rate all around the globe, including in America. Now that others have noticed as well, the day of reckoning is closer at hand. It is not going to be pretty. How the current housing boom ends could decide the course of the entire world economy over the next few years.

Det var ikke så længe efter, at bladet var begyndt at lave et indeks over huspriser i en lang række lande, og man kunne her se, hvordan boblen udviklede sig med dramatisk hastighed, så der byggedes friværdi op i husene langt ud over, hvad de var værd. Det gjorde det muligt for husejere at bruge deres huse til belåning af forbrug (“Your house is your own ATM-machine”!). Og det muliggjorde pakningen af de obligationslån, der senere var medvirkende til sammenbrud i banksektoren, når dårligt polstrede banker gik ned med deres mange “giftige aktiver” (“toxic assets“). Formidlingen af lånene blev hjulpet godt på vej af de ratingbureauer, som nu sidder og nedgraduerer europæiske euro-landes gæld: “Fra 2000 – 2007 gav Moody’s triple A rating til 45.000 obligationer sammensat af amerikansk husgæld“.

Advarslen fra The Economist kom 2 – 3 år før henholdsvis Bear Stearns og Lehman Brothers’, to af USAs største banker, sammenbrud. “Regnskabets time er tæt på”. Og det “vil ikke gå hen og blive kønt“.  Og “det vil påvirke hele verdensøkonomiens udvikling“.  Herunder den amerikanske økonomi. Som et udvalg i Senatet har beskrevet det:

Imens denne rapport går i trykken, er mere end 26 mio amerikanere kommet i en situation, hvor de enten er arbejdsløse, ikke er i stand til at finde et fuldtidsjob, eller helt er holdt op med at søge arbejde. Omkring 4 mio familier har mistet deres hjem ved tvangsauktioner…… Næsten 11.000 mia$ er forsvundet i husfriværdier, i livsforsikringer og i pensionsopsparinger.

Man må uvægerligt spørge, hvad der er sket med det politiske systems evne til at styre den åbenbart “ustyrlige” økonomi?  Det har rapporten også et svar på. Det skyldes bl.a. ifølge rapporten en intensiv lobbyvirksomhed, der nærmest har bragt den amerikanske Kongres i lommen på finanssektorens lobbyister. Det er foruroligende. Som rapporten imidlertid viser: Der er åbenbart ikke noget galt med den intellektuelle analyseevne, når det gælder om at afdække de mange fejltrin, der førte frem til krisen. Men vejen fra erkendelse til målrettet handling synes at være lang.

The Economists forside 16. juni 2005

 
Advertisements

Comments Off on Hvorfor lyttede ingen til advarslerne om krisen?

%d bloggers like this: