Gregers Friisberg

Advarsel om græsk sammenbrud

Posted in Finanskrise, Global økonomi by Gregers Friisberg on 16/02/2012

Ifølge Bloomberg finansnyheder har den store amerikanske kapitalfond Paulson & Co, der ledes af John Paulson, sendt et brev ud til sine investorer, hvor de advares imod et forestående græsk sammenbrud:

We believe a Greek payment default could be a greater shock to the system than Lehman’s failure, immediately causing global economies to contract and markets to decline,” the hedge fund said in the letter, a copy of which was obtained by Bloomberg News. The euro is “structurally flawed and will likely eventually unravel,” it said.

Konsekvenserne vil ifølge kapitalfonden blive værre end Lehman Brothers’ konkurs i 2008.  Efter kapitalfondens mening er euroen grundlæggende fejlkonstrueret (structurally flawed), hvorfor et sammenbrud vil være uundgåeligt. Når man ser på den store økonomiske kløft mellem Nord og Syd i EU og den manglende politiske overbygning på euro-konstruktionen, er der noget rigtigt i analysen. Det afhænger af politisk vilje til at spæde til med midler, og den vilje ser ud til at mangle nu, hvor der stilles flere og flere betingelser til grækerne, før de kan få tilført den 130 mia euro bailout.  Den tyske finansminister Schäuble har advaret om, at Grækenland bliver et “bundløst hul“. Det er en udtalelse, der er blevet tolket på forskellige måder m.h.t., hvad reaktionen fra EU-ledelsens side så bør være – og som har såret græsk nationalfølelse.  Men hvis man ikke kan undgå, at Grækenland evt bliver et ” bundløst hul”, beviser det jo netop, at hypotesen om euroen som strukturelt fejlkonstrueret er korrekt. Det er mangelen på en vækstpolitik, der har drevet landet i den retning.

Når virkningerne af en græsk fallit formodes at blive værre end Lehman Brothers’ fald, skyldes det ifølge analysen, at de europæiske banker er for dårligt kapitaliseret (egenkapitalandelen af samlede aktiver er for lav) til, at de vil kunne absorbere et shock af de dimensioner, som tabene på græske papirer vil indebære. Men det fordrer naturligvis, at de europæiske stormagter (Tyskland og Frankrig) bare vil sidde med hænderne i skødet og se deres banker gå ned.

Advertisements

Comments Off on Advarsel om græsk sammenbrud

%d bloggers like this: