Gregers Friisberg

Swing to one side only?

Posted in USA by Gregers Friisberg on 27/09/2012

Romneys fortalelser truer nu med at gøre den amerikanske præsidentvalgkamp for forudsigelig og kedelig. Den seneste Gallup viser en meget Kklar Obamaføring på 50 pct mod 44.

Kilde: Politico/Real Clear Politics.

En opgørelse over fordelingen af sandsynlige stemmer i de afgørende swingstater viser også tendens til en overbevisende Obama-sejr, idet Romney pt ikke står til at vinde en eneste af disse, jvf figuren ovenover. Romney vil dermed kun få 191 ud af de 538 stemmer i valgmandskollegiet, der skal til. Det  begynder at minde om valgresultatet i 1964, hvor Lyndon B. Johnson bankede den stærkt højreorienterede  republikaner Barry Goldwater af banen med lignende stemmetal, og den amerikanske skjald Bob Dylan kvad:

Now, I’m liberal, but to a degree
I want ev’rybody to be free
But if you think that I’ll let Barry Goldwater
Move in next door and marry my daughter
You must think I’m crazy!
I wouldn’t let him do it for all the farms in Cuba

Da der kun er halvanden måned til valget, bliver det svært at rette op på dette. Romneys væsentligste mulighed er de debatter, der skal udspille sig i de landsdækkende TV-medier fra næste uge og frem, hvor hans formentlig eneste håb er, at Obama kommer til at lave en stor fodfejl. Billedet af rigmanden, der taler ned til gennemsnitsvælgeren, hænger for meget ved Romney.

For Demokraterne gælder det nu kampen om at få flertal i begge Kongressens kamre. Der er valg til Repræsentanternes Hus og 1/3 af Senatet. Obama og Demokraterne tabte flertallet i Huset i 2010.

Men kan man så bruge et flertal i begge kamre? Mange går rundt og frygter, hvad der kan ske m.h.t. natvægterstatens genkomst, hvis det er Republikanerne, der vinder flertal i begge kamre. Men hvad med Demokraterne. Kunne de udnytte flertallet i 2009 – 10?

Politico har formuleret 10 spørgsmål, det kunne være interessant at stille til de to kandidater. Det første hedder:

1. What do you say to the millions of Americans who might have jobs  today if you had made the 2009 stimulus package bigger, as many leading liberal  economists argued it should have been. You came to office promising bold action,  and in the eyes of many of your supporters, blinked — with devastating effects  on the economy.

Det er et interessant spørgsmål – også for os europæere. Kunne man have forhindret Den store Recession med en ordentlig injektion af efterspørgselsstimulans i Verdens største økonomi  i stedet for den sølle 787 mia$ stimulanspakke, der faktisk blev lavet?

Det forudsætter naturligvis, at de omtalte liberale økonomer (bl.a. Paul Krugman) har ret i, at den såkaldte multiplikator, der furudsættes at virke effektivt i den såkaldte Keynes-model, faktisk virker sådan.  Der er en interessant artikel i sidste nr af Nationalbankens kvartalsskrift, hvor man refererer adskillige nyere undersøgelser, der viser, at der ikke er én, men mange multiplikatorer. En multiplikator er den gangefaktor, en efterspørgselsforøgelse (investering) skal ganges med for at få stigningen i produktion/indkomst. Obamas økonomer regnede med en multiplikator på 1,6, men det menes at være kraftigt overdrevet.  Hvis forbrugerforventninger er negative, kan en multiplikator sagtens være 0 (f.eks. den udeblevne virkning af Thorningregeringens kickstart).

Hvorfor blinkede Barack Obama? Den almindelige antagelse er, at han ikke ville polarisere amerikansk politik. Men han fik Republikanerne imod sig lige meget hvad han besluttede.

Advertisements

Comments Off on Swing to one side only?

%d bloggers like this: