Gregers Friisberg

Sjove julelege med verdensøkonomien

Posted in USA by Gregers Friisberg on 06/12/2012

Den bedste måde at oversætte begrebet The fiscal Cliff er måske “den økonomiske afgrund”. Men når man nu alligevel skal ud i de frie oversættelser, der fjerner begrebet fra den bogstavelige betydning, hvorfor så ikke “den økonomiske uansvarlighed”. Der leges julelege  –  ikke alene med USA’s økonomi – men med verdensøkonomien.

Det skyldes den betydning, den amerikanske økonomi har for resten af Verdens økonomi. Den amerikanske økonomi er stadig den største i Verden. Der udgår en stor efterspørgsel fra USA’s økonomi. Hvis den falder brat, går efterspørgselen efter varer og tjenester ned i de lande, USA handler mest med, herunder Europæiske lande.

grimoutlook

Kilde: Goldman Sachs. Current growth assumption: Løbende vækstantagelse. tax hikes: Skattestigninger (v. udløbet af Bush’ midlertidige skattelettelser). Tax cuts extended: Skattenedsættelser forlænget.

Se f.eks. bare her ovenover, hvordan det tager sig ud efter Goldman Sachs’ beregninger. De mørkeblå søjler er det føderale budgets påvirkning af BNP, de lyseblå statslige og lokale påvirkninger. Effekten af 2009 stimulansen ses tydeligt. Og senere ses effekten af  the fiscal cliff, hvis Kongres og præsident ikke kan enes inden 1. januar, og skattestramninger og automatiske sociale nedskæringer træder i kraft som stipuleret i Kongressens aftale sommeren 2011 (som betingesle for at udvide den amerikanske stats låneloft). Vi andre må bare sidde tilbage og vente spændt på, om Uncle Sam er i julehumør i år!

Advertisements

Comments Off on Sjove julelege med verdensøkonomien

%d bloggers like this: