Gregers Friisberg

Hvem tør trodse Uncle Sam?

Posted in Menneskerettigheder by Gregers Friisberg on 26/06/2013

Sagen om Whistleblower Edward Snowden (foregående blogindlæg) er ved at udvikle sig til det farceagtige. Man troede, han var på vej i et fly til Cuba, hvorefter et par dusin journalister havde fået plads på samme fly. – 12 timers flyvetur!! – og uden drikkevarer om bord!!! som en britisk avis lakonisk konstaterede – bortset måske fra lidt cubansk pineapplejuice. Pressens folk har formentlig haft god tid til at sidde og hidse hinanden op under den lange transport – og i forbindelse med onstigning i Havana, – som heller ikke er det mest opløftende sted i Verden på denne årstid.

USA er rasende – selv om det nok er forudsigeligt, at der måtte komme et læk på et eller andet tidspunkt i en sådan organisation. Det siger lidt om, at kampen mod terror anvender de forkerte metoder. Man kunne have fundet på mere adækvate metoder i terrorbekæmpelsen, f.eks. ved at tage fat på årsagerne og forsøge at gøre noget ved dem.

Men hvem tør nu give Palle alene i Verden husly? De nordiske lande, herunder Danmark, har tidligere været champions for ytringsfrihed, individets rettigheder, og beskyttelse af forfulgte, men de er ikke inde i billedet (bortset måske fra Island). Og hvad med Ecuador? Tør landet give asyl til Snowden, lige før frihandelsaftalen med USA skal fornys?

Den danske udenrigspolitik er op igennem 00’erne blevet mere og mere følgagtig over for USA. Det er ærgerligt, når Danmark tidligere kunne gå i brechen for universalitet og menneskerettigheder, at man ikke kan se, at Edward Snowden har ydet en indsats for at få sat en stopper for staters tiltagende overvågning af borgerne på nettet, og agere derefter, f.eks. ved at tilbyde asyl til manden.

Advertisements

Comments Off on Hvem tør trodse Uncle Sam?

%d bloggers like this: