Gregers Friisberg

Nye NSA-afsløringer

Posted in Menneskerettigheder, USA by Gregers Friisberg on 01/08/2013

The guardian bringer i dag nye afsløringer af det mangfoldige materiale om den amerikanske sikkerhedstjeneste NSA’s muligheder for overvågning af Internettet. Programmet XKeystore giver detaljerede muligheder for at lave søgninger i det enorme materiale, man har adgang til. Det er beskrevet nærmere i undervisningsmateriale til de folk, der bruger systemet. Man kan f.eks. søge efter e-mailadresser, og når man har en adresse, kan agenten læse e-mails. Det kræver blot en begrundelse (justification), f.eks. en mistanke om, at vedkommende e-mailindehaver er involveret i et jihadistnetværk ell. lign.
Edward Snowden har tidligere i et videointerview beskrevet mulighederne. Det involverer e-mails, søgningshistorik på nettet og aktivitet på de sociale medier.

I interviewet efterlyser Snowden en højere grad af offentlig bevidsthed om, at denne aflytning foregår. På det punkt er han delvist imødekommet, idet den amerikanske kongres har diskuteret en ændring (amendment) til sikkerhedslovgivningen, som NSA opererer ud fra, en lovændring, der skulle begrænse aflytningen og overvågningen. Det er den såkaldte Amash-amendment, fremsat af den republikanske Congressmand Justin Amash fra Michigan. Den blev nedstemt med kun få stemmers overvægt. Afstemningen er interessant, idet den giver indsigt i, hvordan Kongressen, eller i hvert fald Repræsentanternes Hus, er delt i spørgsmålet om beskyttelse af de individuelle borgerrettigheder (ytringsfrihed og privatlivets fred) contra statens påståede behov for overvågning og kontrol af brogerne. Afstemningen deler begge partier på tværs, den civillibertære tradition hos Republikanerne og Demokraternes venstrefløj på den ene side og på den anden side den statsautoritære tradition hos Demokrater og republikanere.

NSAamash

Advertisements

Comments Off on Nye NSA-afsløringer

%d bloggers like this: