Gregers Friisberg

Bæltestramning: Kvæler den barnet?

Posted in Økonomi, EU by Gregers Friisberg on 18/10/2014

Det er ofte både sjovt og oplysende at besøge The New York Times’ hjemmeside og se, hvordan amerikanske økonomer kommenterer på bæltestramningspolitikken i EU. Man bruger ord som “gospel” (evangelium) om det: The gospel of austerity (bæltestramningspolitikkens evangelium). Amerikanerne fatter simpelthen ikke den germanske økonomiske logik, der er blevet hegemonisk økonomisk diskurs i Europa. Modsat Danmark, hvor ingen længere tør protestere over finanspagtens krav om at spænde livremmen ind til kun 0,5 pct underskud (strukturelt underskud).

Men nu har amerikanerne spottet en ny udvikling. Der er ved at danne sig en blok imod bæltestrammerne.  Hvis ellers de flittige amerikanske journalister har ret, må man sige, det er et noget ulige partnerskab, der dannes. Det består af Frankrig, Italien og – hold nu fast: Den europæiske Centralbank. Ifølge avisen er Mario Draghi (ECB’s nationalbankdirektør) efterhånden ikke engang på talefod med Jens Weidman, den tyske repræsentant i ECB’s styrelsesråd. I et desperat forsøg på at undgå deflation, skulle der være ved at tegne sig et flertal i styrelsesrådet for at indlede obligationsopkøb, så pengemarkederne stimuleres og økonomien derved kan undgå stagnerende og måske efterhånden faldende priser.

Hvor står Danmark mon i hele denne strid om udformningen af EU’s økonomiske politik? Ganske vist er Danmark ikke formelt set med i euroen (ØMU’ens tredje fase), men derfor kunne man vel godt give sit besyv med. Man kunne udstyre den såkaldte “aktivistiske udenrigspolitik” med et udenrigsøkonomisk ben ved at tage initiativ til en vis økonomisk stimulanstænkning, der kunne gøre noget ved arbejdsløshedsproblemerne i Europa.

Den tyske regering står indtil videre fast. Når der lægges pres på den, reagerer f.eks. finansminister Schäuble med at sige, at finanspolitik ikke er EU’s gebet, så derfor kan man ikke gøre noget ved det. Men det er jo en noget nem undvigelse. Der er ikke noget principielt til hinder for, at man kunne lave koordinerede finanspolitiske lempelser. Og når det gælder f.eks. skattepolitik, som også er nationalt anliggende, er det velkendt, at Tyskland ofte har lagt pres på for at få koordineret skatteregler.

Advertisements

Comments Off on Bæltestramning: Kvæler den barnet?

%d bloggers like this: