Gregers Friisberg

Det er ganske vist: Trickle down economics virker ikke!

Posted in Økonomi by Gregers Friisberg on 09/12/2014

Endelig kommer det længe ventede officielle opgør med trickle down economics, troen på, at hvis økonomien løftes via de incitamenter, øget ulighed kan give, så vil det blive til fordel for alle, for indkomstfremgangen vil “risle ned” også til de lavere indkomstlag. Men nu giver OECD denne økonomiske tro et skud for boven i sine seneste opgørelser. Og OECD’s generalsekretær formulerer det glade julebudskab:

Everyone should be able to realise their potential and to share the benefits of growth and increased prosperity. (OECD Secretary-General)

Når enhver får mulighed for det, giver det gavnlige effekter på væksten.

Figur     : Sammenlignende indkomstfordelingsstatistik

inequal
Kilde: OECD.

På sin hjemmeside har organisationen ovenstående gode interaktive statistik, der gør det muligt hurtigt at lave sammenligninger af gennemsnittet for ulighed i OECD sammenholdt med enkelte lande.  Man ser f.eks. Danmark og Sverige (grøn og rødlig) sammenholdt med et gennemsnit for OECD. Det er Ginikoefficienten, relativ indkomstfattigdom og de øverste 10 pct af indkomstmodtageres andel i forholdl til de laveste 10 pct. Det sidste tal er 10 gange i snit, mens f.eks. Danmark ligger på godt 5 gange så meget.
Der er opadgående tendens, også i de nordiske velfærdsstater, og specielt i Sverige. Det skyldes bl.a. de senere års skattepolitik i dette land, hvor højeste marginalskat er sat ned.
Det er ikke så overraskende, at trickle down economics ikke fungerer. Det overraskende er, at det har kunnet lade sig gøre igennem årtier at bilde Verden ind, at det forholder sig sådan.  Det er ikke mindst Ronald Ragans og Margaret Thatchers, samt Chicago-økonomernes (Milton Friedman m.fl.) fortjeneste.
Det siger måske lidt om den diskursive magt, at man har kunnet bilde verden det ind så længe. Men hvorfor ændrer det sig så nu? Er det kun fordi den økonomiske forsknings resultater kan give belæg for det? Eller er det fordi, magten i samfundet ændrer sig? Fordelings- og velfærdspolitikken kommer på forunderlig vis til ære og værdighed igen. Man har jo set det før. Roosevelts New Deal politik  Keynes’ økonomiske tænkning eksempelvis.  Den kom også oven på en periode med stærk liberalistisk dominans i den økonomiske grundfilosofi.

 

Advertisements

Comments Off on Det er ganske vist: Trickle down economics virker ikke!

%d bloggers like this: