Gregers Friisberg

Aftale om græsk gæld

Posted in EU by Gregers Friisberg on 13/07/2015

badcops

Sådan beskriver det amerikanske online-magasin Politico Tysklands stærke duo, finansminister Schäuble og forbundskansler Angela Merkel. Set fra den anden side af Atlanten tager den nye drejning i det græske eurodrama sig temmelig kuriøs ud. Der må efterlyses mere solidaritet fra EU-toppens side, siger mange amerikanske kommentatorer, herunder også økonomerne Krugman og Stiglitz.

Det forklares ved, at Merkel er underlagt populistiske hensyn til indenrigspolitikken og den tyske opinion, som ser rødt, når snakken går på at skulle vise mere solidaritet med Grækenland.
Derfor de utrolig hårde krav til Grækenland. Som betingelse for, at man overhovedet vil gå i gang med at forhandle en ny hjælpepakke til landet, skal det græske parlament inden onsdag have vedtaget en række af Eurogruppens krav (som Euro-gruppen ikke engang indbyrdes er enige om). Det er næsten med disse krav som om, Grækenland er blevet indlemmet  som delstat i Tyskland. Landets suverænitet er tilsyneladende blæst bort.

Det er betænkeligt, at to af de toppolitikere, der skulle være ansvarlige for Europas fremtid, underlægger sig en opinion, der har fået åndelig massage af sensationelle medier, der har set gode historier i den græske nedtur – og ikke ser, hvordan Tyskland og dets rige nærmeste naboer i høj grad er medansvarlige for den græske situation igennem flere års austerity politik med tilhørende opbygning af asymmetriske ubalancer i EU’s udenrigsøkonomi. Det burde kalde på mere solidaritet med landet, der er endt i en arbejdsløshed på over 25 pct (50 pct for unge).

Merkels koreografi var perfekt. Lige efter at være ankommet til topmødet i Bruxelles søndag fyrede hun karske kanonader ud i medierne om græsk adfærd og troværdighed som den “valuta”, der havde lidt mest skade. Det var få timer før de tyske nyhedsmedier, som overværes af flest tyskere, gik i luften med nyheder om den fortsatte udvikling i den græske tragedie. Med bogholderimæssig sans for detaljer er tyskerne rasende over de godt 90 mia euro, som var prisen for at redde de tyske storbanker ud af det græske gældsdynd i 2012, en situation, disse banker selv havde anbragt sig i.

Når det kommer til stykket, er intet menneske jo en ø, som John Donne så smukt formulerede det for over 400 år siden:

No man is an island,
Entire of itself,
Every man is a piece of the continent,
A part of the main.
If a clod be washed away by the sea,
Europe is the less.

Sidste nyt:

Der blev nået en aftale om en tredje hjælpepakke mandag morgen, men når man ser på det samlede resultat, må man nok sige, at Donnes ord stadig står til troende. Eurogruppens formand præsenterede det således:

Eurogroup president Jeroen Dijsselbloem says that the Greek parliament must immediately start passing legislation to implement the measures agreed in Brussels.

If Athens does that on Tuesday and Wednesday, then the Eurogroup can take a view on Wednesday, and then national parliaments can give their own approval for a third bailout.

Det er med nogle betingelser om handling i retning ad hurtig vedtagelse af reformer i det græske parlament knyttet til.
Tsipras opnåede igennem den lange natteforhandling, at en fond med indtægter fra græske privatiseringsaktiver, der efter tysk krav skulle være stationeret i Luxembourg, og som skulle bruges til ny kapitalisering (dvs opbygning af tilstrækkelig egenkapital) af de græske banker, nu kunne anbringes i Athen i stedet.
I forhold til Merkel nåede han ikke langt med de græske ønsker. Han risikerer at stå til en ordentlig omgang, når han kommer hjem – måske opløsning af Syriza?
Med hensyn til det vigtige spørgsmål om reduktion af gæld, siger aftalen, at der ikke bliver nogen hair cut (nedskrivning af gælden).
Til gengæld nævner aftalen, at det samlede finansieringsbehov for gældsomstrukturering og reformer over årene kan komme op på 82 – 86 mia euro:

The Euro Summit takes note of the possible programme financing needs of between EUR 82 and 86bn, as assessed by the Institutions. It invites the Institutions to explore possibilities to reduce the financing envelope, through an alternative fiscal path or higher privatisation proceeds.

men uden klart at sige, hvem der kommer til at stå for den ekstra finansiering. Noget forventes af komme via nye skatter og privatisering.  “The institutions” er trojkaen (Kommissionen, ECB og IMF).
Og den taler om, at gælden skal være “bæredygtig” for grækerne. På den måde imødekommer man faktisk de ønsker om at forblive i euroen, som opinionsmålinger har vist, at det græske folk prioriterer højt. Der er formentlig frygt for det drop i levestandard, en indførelse af en meget devalueret ny drachme kan føre til.

Det er for øvrigt sandsynligvis første gang, topmødebeslutninger i EU kan være påvirket af de sociale medier. Hashtaggen
#thisisacoup var med til at rejse en storm af forargelse over de tyske krav. Kommentatorer var ikke utilbøjelig til at mene, det kunne have påvirket stemningen til fordel for Grækenland. Det er også muligt, at Tyskland kom med det formål at få en aftale, og altså den bedst mulige aftale i tyske øjne ved at konstruere en fremskudt forhandligsposition tidligt i forløbet.

Advertisements

Comments Off on Aftale om græsk gæld

%d bloggers like this: