Gregers Friisberg

Boligboblen giver for meget fætter højben i fordelingspolitikken

Posted in Økonomi by Gregers Friisberg on 02/01/2017

Vi har tidligere på denne blog beskæftiget os med de stigende boligpriser i Danmark. Nu ser det ud til, at Nationalbanken er af samme mening. Den skriver i en pressemeddelelse:

Dansk økonomi på vej ind i højkonjunktur

“Prisen på ejerlejligheder i København er høj i forhold til indkomst- og renteniveau, og der er en risiko for, at prisudviklingen er drevet af selvopfyldende forventninger,” siger Lars Rohde.

I København vil boligejerne blive ramt relativt hårdere af rentestigninger end boligejere andre steder i landet.

“Det gør det københavnske boligmarked sårbart over for pludselige rentestigninger. Der er dermed stor risiko for, at en fortsættelse af de seneste års reale prisstigninger vil blive efterfulgt af tilsvarende prisfald,” siger Lars Rohde.”

Det, der kan undre én i den sammenhæng, er politikernes passivitet. Man ser til fra sidelinjen. Frem for alt gælder det tilsyneladende om at undgå, at boligejerne skulle blive vrede, hvis man foreslår, at stoppet for ejendomsværdiskat – og nu også grundskylden – skulle aftrappes, hvad der kunne medvirke til at holde boblen i skak.

“Det skal kunne betale sig at arbejde” – hører vi igen og igen. Det er et harmløst slogan, som næppe nogen kan være uenig i. Men det er ensidigt rettet mod bistandsmodtagere og andre socialt udsatte, der kommer under øget pres, når de præsenteres for disse forventninger.

Hvordan harmonerer det med, at man kan sidde på sin flade og tjene ofte fra en halv til en hel mio. – eller endnu mere – skattefrit om året, hvis man købte bolig det rigtige sted på det rigtige tidspunkt? – Og andre – mindre heldige –  sidder i huse og lejligheder andre steder i landet, hvor de dårligt nok kan flytte fra uden at gå ind i tab, hvis de skal af med boligen.

boligboble
Ovenover et tilfældigt udsnit af boligsiden en tilfældig dag i januar. Hvis det lykkes at få den udbudte pris, vil ejeren af den øverste ejendom have scoret omkring 1 mio skattefrit om året. I den nederste lidt mindre samlet set – men i forhold til tiden ikke et beløb, man behøver at føle sig flov over (fra 6,7 mio i midten af 2014 til godt 11 mio i begyndelsen af 2017) .

Der er kommet for meget Fætter Højben ind over dansk fordelingspolitik, når det er blevet så let – og tilfældigt – for nogle at score kassen, mens andre fortsætter med “at være på røven i Nakskov” – og alle de andre steder i udkantsdanmark, hvor penge ikke hænger på træerne.

I virkeligheden er overskriften til dette blogindlæg meget misvisende. – Politik!!? Det er alt for ambitiøst et ord. Ordet “politik” indebærer noget villet, noget bevidst. I dette tilfælde er det ikke en politik, men en udvikling, der er skyllet ind over land og folk  –  og politikere – som samlede konsekvenser af en række tilsyneladende tilfældige faktorer og begivenheder. .

Advertisements

Comments Off on Boligboblen giver for meget fætter højben i fordelingspolitikken

%d bloggers like this: